Hjælp min hund er overvægtig

Overvægt hos hund – et menneskeskabt problem!

Overvægt er nok den hyppigste lidelse forårsaget af forkert fodring.

 

Og der er INGEN undskyldning

for at lade hunden blive fed – den bestemmer jo hverken typen eller mængden af foder, der bliver serveret, det gør DU. Kastration/sterilisation osv. er heller ingen undskyldning – man bør altid observere sin hund og rette fodringen ind efter huld og aktivitet.

Du kan hjælpe din hund

Overvægt kan i al sin enkelthed skyldes alt for meget foder

Men det kan også skyldes, at det foder man bruger indeholder de – for hunden -  ”forkerte” råvarer. Her er det vigtigt at huske, at hunden primært er en jæger, en kødæder. Ikke en altæder, som mennesket.
Derfor bør den optimale kost for en hund bestå hovedsageligt at kød, ben og indmad samt en lille mængde grønt/frugt. På sådan en kost vil det være let at holde sin hund i korrekt foderstand, blot man afstemmer fodermængden efter hundens aktivitetsniveau.


Desværre indeholder det meste kommercielt fremstillede hundefoder store mængder korn (majs, ris, hvede osv.) 
et fødeemne, der selvsagt ikke har ret meget at gøre i en kødæders kostplan. Du ville vel heller ikke give en hest kød? Hunden har svært ved at fordøje korn, og har ikke noget at bruge de store mængder kulhydrat fra kornet til. Derfor bliver det ofte ”lagret” i form af fedt.


I mange år har det været et ”kvalitetsstempel”
hvis man kun skulle bruge meget små mængder af et tørfoder – problemet er bare, at fodertyper med et meget højt indhold af korn(40-80 %) medfører at ejerne er nødt til at skære voldsomt ned på fodermængden for at undgå at hunden bliver overvægtig. Det kunne jo så se ud som om dette var et rigtig godt foder – hunden skal jo næsten ingenting have at spise!

Men det, den i virkeligheden får, er tomme kalorier (”junkfood”), og ved at gå meget langt ned i fodermængde, skærer man også voldsomt ned på de næringsstoffer, vitaminer og mineraler hunden får. Så man kan meget nemt ende med at stå med en overvægtig hund, der er konstant sulten og har en rigtig dårlig pels pga. mangel-symptomer.


Der findes i dag en del ”light”- og ”slanke”-foder
på markedet. Fælles for de fleste er, at de har reduceret mængden af fedt kraftigt og erstattet det med korn! Derfor har man kun meget sjældent nogen som helst effekt af den slags foder. Selv for os mennesker, der trods alt er altædere, anbefales det at holde kornbaserede kulhydrater fra korn nede på et minimum i diæten, hvis vi skal tabe os/holde vægten nede. Det er selvsagt endnu værre for en kødæder som hunden at blive fyldt med det, den kun kan genkende som ”sukker”, når den skal tabe sig.

Vi har altid kvalitets foder på hyllerne

Hvad gør jeg?

Men hvad gør man så, når skaden er sket – hunden er blevet for fed?

Her er man nødt til at forstå, hvordan hundens fordøjelse arbejder, og især at den er meget forskellig fra vores fordøjelse.

Når vi mennesker skal tabe os, skal vi spise mange små måltider for at holde forbrændingen i vejret. Hvis vi bare stort set holder op med at spise, ”gemmer” vores krop fedtet, og det eneste vi taber er muskelmasse.

Hundens fedtforbrænding går derimod først rigtigt i gang

når mavesækken har været fuldstændig tom i et stykke tid. Da det meste af hundens fordøjelse finder sted i mavesækken, kan der gå op til 24 timer før maven er tom efter et måltid. Da de fleste som regel fodrer hunden to gange i døgnet, kommer denne fedtforbrænding aldrig rigtig i gang – maven når simpelthen ikke at blive tom. Det kræver altså at vi giver hunden fastedage, hvis dens fordøjelse skal virke optimalt. Noget tørfoder vil da muligvis være ude af mavesækken på under 24 timer, men hvis man så, for at anvende ”menneske-slanke-modellen” fodrer sin hund med mange små måltider, opnår man det stik modsatte resultat. Hundens fedtforbrænding kommer aldrig i gang.

Hvis man råfodrer (BARF) indfører man blot en eller to ugentlige fastedage og hunden vil hurtigt tabe sig. Det er mere vanskeligt at holde fastedage når der fodres med tørfoder, fordi det ikke giver samme mæthedsfornemmelse som BARF - her bør man give max 1 måltid i døgnet og gerne på forskellige tidspunkter, så man ind i mellem får strakt intervallet mellem fodringerne til mere end 24 timer. Nogle hunde vil godt kunne klare en ugentlig fastedag på tørfoder - man må prøve sig frem.

Anne Mette Mikkelsen, veterinærsygeplejerske, Dyrenes Butik, Ikast