Hvis din hun ikke vil spise
Det er IKKE naturligt for en hund at være kræsen – det er noget ejeren lærer den! Der er ingen sunde, normale hunde, der dør af sult foran en fyldt madskål. Vildtlevende hunde spiser temmelig ukritisk stort set alt, hvad de kommer i nærheden af, også selvom de har spist det samme de sidste 14 dage.
Det er i øvrigt også de færreste hunde, der SLET INTET spiser - tit er de hunde, jeg får præsenteret i butikken som lidende af spisevægring, særdeles velnærede. Så noget ryger der altså indenbords!
Nærmere "krydsforhøring" afslører da som regel også, at den jo selvfølgelig får sin "rugbrød med leverpostej/frikadelle/osteskive/madrester", men udover DET, spiser den intet. De færreste hundeejere er klar over, hvor små mængder af den slags menneskemad, der skal til, for at hunden har fået dækket sit daglige energibehov - den behøver simpelthen ikke spise mere. Den har så bare ikke fået de næringsstoffer, den har brug for...
Hunde vælger foder primært ud fra lugten
Deres smagssans er ikke særlig godt udviklet, så det er som regel lugten af foderet, der er afgørende for, om den vil spise det. Det, der giver smag/duft i et foder er typisk kød- og fedtindholdet.
Derfor vil fodertyper med store mængder korn ofte være mindre interessante i hundens næse end fodertyper, hvor kød er hovedingrediensen. Det betyder ikke så meget, om foderet er med ”kylling” eller ”oksekød” eller andet – hele smags- og duftoplevelsen i mange tørfodermærker ligger primært i en coatning med kunstige smagsstoffer, der ligger udenpå foderpillen.
Vælger man et foder af en god kvalitet med et højt kødindhold er det ikke nødvendigt med kunstige smagsstoffer - sådan et foder vil lugte og smage af det, hunden gerne vil have, nemlig kød. Det er fx. yderst sjældent at en hund ikke vil spise råt foder (BARF).
Det er hyppigst blandt de små hunderacer
Der opstår spisevægring – dette skyldes til dels, at de små racer har en dårligere lugtesans sammenlignet med større hunderacer, men også, at selv meget små mængder ”menneskemad”, godbidder og kiks hurtigt vil dække hundens kaloriebehov, så den derfor simpelthen ikke er sulten, når hundefoderet tilbydes.
Her skal man også huske, at selvom hundens kaloriebehov er dækket, er behovene for de forskellige næringsstoffer sandsynligvis langtfra opfyldt. Det giver på længere sigt en mangelfuld ernæring for hunden, noget der kan give store problemer senere hen, fordi hunden simpelthen ikke udvikler sig korrekt eller får deciderede mangelsymptomer. Mange små hunde får alt for meget ”menneskemad” og andet ”slik”, og er slemme til at sortere i maden.
Vi har kvalitets foder i butikken, og god vejledning.
- Først kan man ”snyde” hunden til at smage på foderet: man stiller fx en lille skål med foderet på bordet når man drikker aftenkaffe – langt de fleste hunde vil herefter tro at de får det, I selv spiser.
Man kan også gå med det i lommen og servere det som godbidder. Kan den lide foderet her, kan man roligt gå videre. Vil den herefter ikke spise foderet, når det bliver serveret i skålen, er det kun fordi den håber på at få noget andet i stedet – IKKE fordi den ikke kan lide det! - Der må ALDRIG stå foder i skålen hele dagen.
Foderet skal tilbydes 1-2 gange dagligt(afhængigt af hundens alder) i en periode på ca. 15 min.
Herefter fjernes det og der må IKKE i den mellemliggende periode gives andet spiseligt (kiks, godbidder, tyggeben, en ½ frikadelle, ostehapsere eller en rugbrød med leverpostej). Hunden skal nå at blive sulten – og det bliver den ikke, hvis den kan gå at smånippe til foderet hele dagen – de færreste hunde spiser nemlig ikke ”slet ikke noget”, som ejeren mener, men spiser bare det minimum, der skal til for at overleve.
Det er ikke naturligt for en hund at kunne gå at småspise hele døgnet igennem. - Nu kan der godt gå 2-3 dage(jeg har aldrig oplevet at det tager mere end 3 dage), før hunden forstår, at den altså er nødt til at spise, når der bliver serveret – men den dør IKKE af sult af den grund. Hunde kan sagtens klare sig i flere dage uden foder.
- Det er MEGET VIGTIGT at man i denne periode ikke giver hunden noget som helst andet at spise – man skal være klar over, at giver man blot en lille skive ost, en halv frikadelle eller en kvart rugbrød med leverpostej, har en hund på 10 kg faktisk fået dækket sit energibehov for det næste døgns tid. Den behøver altså ikke spise mere for at overleve.
- Når hunden har lært at spise hundefoderet, kan man sagtens give andre ting ved siden af – blot hovedfoderet er et ordentligt hundefoder, og blot man sikrer sig, at hunden spiser dette først!
Det er flere gode grunde til at lære hunden at spise "som en hund":
Hundens fordøjelse fungerer bedst på få, store måltider - det er langt nemmere at regulere mængden af foder - du har mulighed for at bruge foder som "bestikkelse" i træningssituationer - du kan styre, hvornår på døgnet hunden skal af med afføring.