Hvad gør du hvis din kat kaster op ?

Når katten kaster op.

Hvad gør at min kat kaster op ?

Den hyppigste årsag til opkastning hos kat er hårboller.

Når katten vasker sig/slikker sin pels, vil modhagerne på tungen få katten til at sluge en hel del hår, hos langhårskatte kan det være store totter ad gangen. Disse hår samler sig i mavesækken til større klumper hår, som katten så forsøger at slippe af med ved at kaste dem op.

Typisk lyder det som et længere anfald af tør hoste, der ender i en opkastning/opkastningsforsøg. Ofte kan man se "pølser" af foder, pakket ind i hår, blive kastet op.

Langhårskatte er mere disponerede for at få problemer med hårboller, da den lange, meget fine pels kræver mere pleje end en korthårspels.

Indekatte bruger som regel mere tid på pelspleje (pga. kedsomhed) og har samtidig ofte en mere ulden pels uden så mange dækhår. Det yderste lag af tykkere, glatte dækhår udvikles kun fuldt ud, når katten bliver udsat for "vind og vejr" udendørs. Derfor vil disse katte også tit have problemer med hårboller.

Udekatte spiser til gengæld tit en del mus og vil derfor kaste hårboller i form af pelsrester fra musene op.


Det er altså en hel normal reaktion fra katten
Når den forsøger at komme af med ufordøjelige ting i mavesækken. Man kan forsøge at begrænse den mængde hår, katten indtager, ved selv at sørge for jævnlig børstning af pelsen.

Man kan også give katten "kattemalt", der forhindrer, at hårene klumper sammen i mavesækken, så de i stedet komme ud med afføringen. Korrekt fodring vil give en bedre pelskvalitet og dermed mindre pelstab generelt, men langt de fleste katte vil kaste en hårbolle op i ny og næ.

Nogle katte kaster op pga. grovæderi
De spiser simpelthen alt for meget på en gang og kaster kort tid efter hele portionen op igen, stort set ufordøjet (man kan tydeligt se de enkelte foderpiller). Dette problem løses nemt ved at give katten mindre portioner foder flere gange dagligt.

Der er også katte, der kaster op, fordi de ikke kan tåle det foder, de får. Der er jo meget stor kvalitetsforskel på kattefoder, og fx. indeholder et meget kendt mærke kattefoder store mængder salt (som tilsættes for at få katten til at drikke mere vand, men det er en anden historie..), der får mange katte til jævnligt at kaste op.

Noget foder er lavet af så dårlige - eller for katten ufordøjelige - råvarer at det kan medføre hyppige opkastninger. Disse katte har ofte også problemer med diarré.

Skift til et foder i ordentlig kvalitet med høj fordøjelighed vil afhjælpe problemet.

Endelig kan opkastning naturligvis være et symptom på flere forskellige sygdomme

Men her vil det ikke være det eneste symptom og kattens almenbefindende vil ofte være påvirket (den virker syg). Er det tilfældet bør man søge dyrlæge.

Har du flere spørgsmål så kontak os