Loppebekæmpelse

 

Den loppe man finder på hunde og katte, er katte-loppen. Katteloppen er afhængig af at suge blod flere gange i timen og er derfor nødt til at blive på den samme vært hele livet. Katteloppen er sort eller rødbrun, ca. 1-2  mm lang.

Ser du mange lopper i omgivelserne er det sandsynligvis fugle- eller pindsvinelopper - disse lopper hopper til og fra deres vært. Hyppigst i forårs- og efterårsmånederne. Disse kan lopper kan ikke leve eller formere sig på hunde og katte og problemet dør derfor hurtigt ud.

 

Lopperne lægger æg (ca. 20 stk. om dagen), som falder af hunden/katten og ligger overalt i huset og møblerne hvor dyret færdes. I løbet af få dage klækkes æggene til loppelarver  og i løbet at få dage mere forpupper larverne sig. Ca. 3 uger senere klækker nye lopper fra pupperne og springer på samtlige dyr i husstanden. Loppepupperne klækker typisk når der går et dyr forbi og den nye loppe springer således direkte fra puppen til den nye ”vært”

 

ALLE dyr (hund, kat, kanin) i husstanden skal behandles – ellers fortsætter loppernes cyklus på de ubehandlede dyr i en uendelighed. Cyklus fra æg -> ny loppe tager typisk 3-4 uger, men kan være så kort som 10-12 dage under optimale forhold (varmt og fugtigt vejr). Nogle få lopper kan derfor hurtigt bliver til et kæmpe problem. Loppepupperne kan også – under ugunstige forhold (lave temperaturer og tørt vejr) – ligge i årevis i hjemmet, før de klækker.

 

Advantage slår lopperne ihjel inden de når at lægge æg – når en nyudklækket loppe springer på et behandlet dyr, når den således ikke at lægge æg før den dør. Er der allerede lopper på dyret, når man behandler, vil disse være døde indenfor det døgn, det tager midlet at fordele sig over hele dyrets overflade. Dyr, der er behandlet med Advantage, vil også ”behandle” alle de steder, hvor de lægger sig – midlet dræber evt. æg og larver, der kommer i kontakt med det behandlede dyr.

 

For at være sikker på at få ram på hele næste generation af lopper, bør man behandle 2-4 gange  med 4 ugers mellemrum.

 

Der findes pt. INGEN midler, der kan få ram på lopperne, mens de er i puppen – så selvom de forpuppede lopper udgør 95% af loppeproblemet, er det mest effektive stadig at dræbe loppen mens den er på sin ”vært” og dermed forhindre at der lægges nye æg.

 

Og så afliver vi lige et par "myter":

  • Lopper hopper ikke fra et dyr til et andet, eller til mennesker. Bliver du bidt af lopper, er det nyudklækkede lopper, der tager fejl af dig og hunden/katten
  • Man kan ikke vaske sig ud af et loppeproblem - selvom man måske får druknet et par stykker under badet, vil de fleste overleve.
  • Jo, indekatte får også lopper! Du kan have loppeæg og loppepupper med under skoene/i tøjet fra de steder du har besøgt i løbet af dagen

 

 

 

Anne Mette Mikkelsen

Veterinærsygeplejerske

Dyrenes Butik

www.dyrenesbutik-ikast.dk

Søgning
Søg